bettering businesses for three decades

 

Over the past 30 years, ZVI has accrued a diverse portfolio of commercial spaces including offices, restaurants, non-profit organization work spaces, gyms, and salons. We tailor each fit out to our client’s specific needs. We strive to make each work environment functional, efficient, and aesthetically enjoyable.

 

 

a dilapidated office transforms into an Information Technology hub

 

Currently the home of Boston University’s Information Technology offices, 179 Amory Street was once a dilapidated office space. The eight month project began in January of 2014 with the demolition of two undulating, sinking basement slabs, a mezzanine level, and multiple sets of stairs. ZVI constructed a new slab, three staircases, and new interior layout complete with an elevator, dumbwaiter, and all new mechanical, plumbing, electrical, and fire protection systems. ZVI worked as team with Boston University, the architects, and engineers to complete this project on an aggressive schedule without compromising quality. The team completed the 22,000 gut renovation in August of 2014.

 

 

creating an open concept dining experience

 

ZVI created an open-concept design featuring an open kitchen with state-of-the-art kitchen equipment and custom folding glass doors, which open onto the restaurant’s patio. The design build included installation of new mechanicals, millwork, and finishes. Utilizing every bit of the 2,068 square feet, ZVI constructed an efficient and welcoming restaurant design for the Butcher Block Grill.

 

 

designing a local bakery with industrial flavor

 

ZVI converted an existing 7,500 square foot warehouse into a state-of-the-art custom bakery and café.  Forge Bakery was a design-build project – we worked directly with the client to craft the space to meet their specific needs.  Forge features an industrial look with exposed ceilings and polished concrete floor.  We integrated baking equipment, including an Italian oven, into a custom mechanical system and installed all new plumbing and electrical systems.

 

 

contemporary space for a sleek business

 

ZVI transformed the existing shell of an old drycleaner’s into a luxury salon and spa. ZVI worked alongside the owner of Zpro to achieve a contemporary and sleek design without compromising the functionality of the salon. By constructed a mezzanine level and installing a spiral staircase and an elevator, ZVI added 482 square foot to the existing space. The 1,968 square foot renovation includes a polished concrete floor, newly installed mechanical system, and custom plumbing for stylist, manicure, and pedicure stations.

 

 

a luxury gym on a tight budget

 

This 22,000 SF renovation of an existing shell included the installation of architectural millwork, detailed moldings, sports flooring, and new electrical work which included the wiring for over 100 exercise machines.  In addition, substantial work was done in the locker rooms, each accented with marble and glass tile and equipped with saunas and steam rooms.  Working under the constraints of the owner’s tight schedule, and budget, we were able to value engineer significant savings while completing the project on time. 

 

 

design-build radio station

 

WBUR contracted with ZVI for both of its recent renovations which included installing mechanical equipment, fire protection, and elaborate finishes. ZVI established a fixed schedule and worked discretely on both design-and-build projects without disturbing WBUR's daily activities.

 

 

working out innovative design

 

ZVI worked closely with a group of experienced gym operators to help design and build this new gym concept’s first project.  This 18,000 SF renovation included the installation of new mechanicals, brand new locker room facilities, and finishes throughout.   Our team was able to achieve the innovative design Gym It was looking for, while meeting the schedule and budget demands for Boston’s latest discount workout facility. 

 

 

stunning transformations

 

ZVI recently completed this stunning transformation of the former Barnes and Nobles space in Coolidge Corner, and turned it into the latest state of the art 18,000 SF women’s only fitness facility.  On this project we worked closely with the designers and owners to achieve their innovative design specifications, and to find use for every available inch.  This included a structural single-story addition in the rear of the building to accommodate the new locker room facilities.  From the custom lighting package, to the installation and reworking of the mechanical systems to accommodate the demands of this popular healthclub, ZVI was able to complete the project within the confines of a tight budget and even tighter schedule

 

 

multi-phase renovation

 

ZVI recently renovated this 50,000 square foot space for the Harvard Clinical Research Institute. The design-and-build project included permitting and installing new finishes. ZVI completed this multi-phased renovation on a rigid schedule without interrupting HCRI's daily operations.

 

 

student union renovations

 

ZVI is proud to have completed this gorgeous renovation to Boston University’s main dining facility, the largest and busiest Aramark managed facility with over 7,000 customers a day.   This year round facility is home to tenants that include Starbucks, Aesop’s Bagels, Jamba Juice, and Burger King.  Under challenging circumstances, and a difficult off-hours schedule, ZVI successfully installed this intricate project design.   This project required custom finishes be built on site and new custom Italian flooring be installed, all while maintaining daily summer dining hall operations and seating for over 400.  ZVI was responsible for all aspects of this interior renovation project; from the new lighting and finishes, to custom millwork and furniture. 

 

 

budget savvy space for a nonprofit

 

This 24,000 SF fit-out was for Partner’s in Health, a well-known non-profit which helps provide access to healthcare and education for those in need around the globe.  Working under the tight budget constraints of a non-profit, ZVI was instrumental in obtaining the client’s specifications in a cost effective manner.  ZVI was responsible for all aspects of the construction project, from permitting to millwork install.  Since the tragic earthquake in Haiti, ZVI has worked closely with Partners in Health (the largest healthcare provider in Haiti) to help maximize their space, expand their operations, and cope with the high demand of PIH services.   

 

 

off hours renovation

 

This 30,000 SF renovation was completed entirely off hours.  This allowed Frontier Science, a distinguished international research foundation, to maintain operations throughout the work day.  The interior renovation project included help with the design, and implementation, of a state of the art AV system complete with remote site conferencing for their satellite offices and affiliates. From permitting and design to finishes, ZVI was responsible for all aspects of this project.

 

 

chicken fingers for all

 

With over 80 restaurants in 30 states, we are proud to have been selected to build the companies first Massachusetts location, for this award winning chain of chicken finger restaurants.  ZVI was able to complete this project within a schedule that many felt was unachievable.  The project included the recapture of unused existing space, new mechanicals, ADA lift and accessible restroom facilities, fire protection, the installation of all new kitchen equipment, and finishes.   From the demolition phase to installing the new facade and signage, ZVI was responsible for all aspects of this project. 

 

 

modern technology & historic fabric

 

The largest single component of this historic interior restoration project was the installation of a full sprinkler system.  The new system was cleverly installed throughout almost every nook and cranny of the building, hiding the piping as much as possible, all while meeting fire department requirements.  In some instances, the installers had to crawl through holes smaller than 18 inches square to access locations in the attic which had not held a person in over 85 years.  The project was performed under the supervision of the MAAB, the Beacon Hill Architectural Commission (affiliated with the Massachusetts Historical Society), and the building is one of America’s Historic Treasures.

We find it appropriate to quote the Executive Director of the Boston Center for Jewish Heritage, Steven Greenberg, who said in a recent publication that ZVI successfully “integrated modern technology while respecting and preserving the integrity of the historic fabric of the Vilna Shul”

 

 

 

home for an international organization

 

This 7,000 square foot space now services an international Buddhist organization of over 12 million members. The project included design planning, permitting, re-working mechanical systems, and installing finishes. ZVI managed each stage of production, maintaining a tight schedule and strict budget throughout. 

 

 

 

gym, salon & spa

 

ZVI performed renovations in all four of the Ten X Club locations. The new facilities enable Boston's fastest growing fitness chains to provide first-class fitness with upscale salon and spa services at each site. ZVI redesigned and finished the facilities, enabling the transformation from ordinary fitness centers to extraordinary wellness facilities.