from conceptualization to completion, 
ZVI Construction executes projects with agility and quality.

 

Residential

ZVI specializes in luxury multi-family complexes. We build spaces that are highly functional and cozy. 

ACADEMIC

From Sydney, to London, to Boston, ZVI constructs student housing and academic facilities. 

Commercial

We have extensive experience customizing commercial spaces. We strive to make each work environment functional and aesthetically enjoyable.

Healthcare

Together with healthcare providers, we are able to build spaces that improves productivity and overall satisfaction of staff and patients alike.

a dilapidated office transforms into an Information Technology hub

 

Currently the home of Boston University’s Information Technology offices, 179 Amory Street was once a dilapidated office space. The eight month project began in January of 2014 with the demolition of two undulating, sinking basement slabs, a mezzanine level, and multiple sets of stairs. ZVI constructed a new slab, three staircases, and new interior layout complete with an elevator, dumbwaiter, and all new mechanical, plumbing, electrical, and fire protection systems. ZVI worked as team with Boston University, the architects, and engineers to complete this project on an aggressive schedule without compromising quality. The team completed the 22,000 gut renovation in August of 2014.

 

 

creating an open concept dining experience

 

ZVI created an open-concept design featuring an open kitchen with state-of-the-art kitchen equipment and custom folding glass doors, which open onto the restaurant’s patio. The design build included installation of new mechanicals, millwork, and finishes. Utilizing every bit of the 2,068 square feet, ZVI constructed an efficient and welcoming restaurant design for the Butcher Block Grill.

 

 

pre-kindergarten expanded with customized classrooms

 

One of our oldest clients, ZVI has worked for the Fessenden School for the past 10 years. In the summer of 2014 we expanded the pre-kindergarten building, adding two classrooms. With a strict schedule dictated by the return of the students, there was no room for schedule error. ZVI ushered the project through the City of Newton’s Zoning, Fire Department, and Permit reviews; continued on to erect a structural steel frame, build the exterior façade and finish the interior customized classroom spaces. Our team completed this project concurrently with other campus renovations. 

 

 

designing a local bakery with industrial flavor

 

ZVI converted an existing 7,500 square foot warehouse into a state-of-the-art custom bakery and café.  Forge Bakery was a design-build project – we worked directly with the client to craft the space to meet their specific needs.  Forge features an industrial look with exposed ceilings and polished concrete floor.  We integrated baking equipment, including an Italian oven, into a custom mechanical system and installed all new plumbing and electrical systems.

 

 

apartments in a vibrant neighborhood get a luxury makeover

 

Located in the vibrant South End neighborhood of Boston, ZVI gave these apartments a luxury makeover. The scope of work included replacing the laminate countertops with granite, installing all new floor finishes, and creating custom closet millwork.  ZVI performed the work in an occupied apartment complex, delivering the apartments on time and on budget.

 

 

accolades for urban development

 

Recipient of the Development Excellence Award for Student Housing Development by the Urban Task Force of Sydney, 15-25 Regent Street is a new ground-up construction property comprising approximately 69,000 square feet, in a seven-story above ground structure with two additional underground levels. Completed in 2010, the structure was built to accommodate student housing, office and classroom space for Boston University. This property also incorporates street-level retail to serve as an amenity to building residents and includes 12 underground parking spaces and bike storage. The building is served by three elevators, and has separate entrances and lobbies for the residential and office components. The residential component includes a total of 44 apartment-style single bedroom residences accommodating 164 students, each with individual bedrooms, as well as a two-bedroom manager’s unit. The office/classroom area contains a total of 1,411 square meters  including a 160-seat auditorium. A rooftop terrace with function space and a professional kitchen serves as an additional amenity to this facility, along with numerous student lounges, computer rooms and laundry facilities. Construction commenced in the spring of 2009, and was completed ahead of schedule in December 2010. 

 

 

optimizing limited space for cozy luxury dwellings

 

Starting with a nine units, ZVI transformed the 100 year old masonry building into a twelve unit luxury apartment rental. We gutted the building, underpinned the exterior perimeter, excavated the basement to create ceiling height and allow for basement units. ZVI value engineered the complex structural portion, performed a historical renovation of unique building features, and performed layout optimization. The Energy Star rated property contains premium finishes and carpentry. 

 

 

historical exterior, contemporary interior

 

This spectacular, cutting-edge student housing facility, formerly the historic Royal Waterloo Hospital for Women and Children, is the result of ZVI's 55,000 SF gut renovation. ZVI is responsible for all aspects of this build-and-design project. From restoration of the authentic facade, intricate interior decor, and original elevators, to installation of modern en-suite kitchen and bathrooms and state of the art amenities, ZVI created a living facility that appeals to modern students while simultaneously maintaining the property's historical extravagance. The Waterloo residence now houses students from the University of Notre Dame.

 

 

contemporary space for a sleek business

 

ZVI transformed the existing shell of an old drycleaner’s into a luxury salon and spa. ZVI worked alongside the owner of Zpro to achieve a contemporary and sleek design without compromising the functionality of the salon. By constructed a mezzanine level and installing a spiral staircase and an elevator, ZVI added 482 square foot to the existing space. The 1,968 square foot renovation includes a polished concrete floor, newly installed mechanical system, and custom plumbing for stylist, manicure, and pedicure stations.

 

 

from NYC to London with Love

 

Byron Court, a 5-story, 57,000 square foot structure overlooking Mecklenburgh Square in Bloomsbury, was custom renovated by ZVI for New York University. The property is within access of public transportation, the universities, diverse entertainment options, and shopping centers. Byron Court is now a state-of-the-art complex capable of housing 230 students. With en-suite bathrooms, kitchens, living and dining areas, 24/7 security, laundry facilities with on-line reservation systems, multiple common areas, and a 200 seat modern classroom, convenience and comfort are combined to create an ideal student residence.

 

 

Boston University premier student housing

 

Located in prestigious Kensington, this former budget hotel was transformed into a premier modern student housing facility. The project included restoration of the historic facade and mansard roofing system along with installation of state-of-the-art computer rooms, classrooms and modern living quarters. From site selection to finishes, ZVI is responsible for all aspects of the development process at Courtfield Gardens.

 

 

former potter factory, current residence

 

This 158 bed residential building will set a new standard for student accommodation in Sydney and across Australia.  The building is located in dynamic Camperdown opposite a tranquil park, just ten minutes from the heart of Sydney. With its close proximity to both University of Sydney and University of Technology, this architecturally renewed, heritage building is appointed with quality fixtures and finishes which provide the ideal environment for both study and recreation.  With both studio and four bedroom apartments available in various configurations, ZVI performed another renovation &restoration on a property of architectural and historical significance transforming this former pottery manufacturing plant into a state of the art student housing facility.

 

 

design-build radio station

 

WBUR contracted with ZVI for both of its recent renovations which included installing mechanical equipment, fire protection, and elaborate finishes. ZVI established a fixed schedule and worked discretely on both design-and-build projects without disturbing WBUR's daily activities.

 

 

working out innovative design

 

ZVI worked closely with a group of experienced gym operators to help design and build this new gym concept’s first project.  This 18,000 SF renovation included the installation of new mechanicals, brand new locker room facilities, and finishes throughout.   Our team was able to achieve the innovative design Gym It was looking for, while meeting the schedule and budget demands for Boston’s latest discount workout facility. 

 

 

stunning transformations

 

ZVI recently completed this stunning transformation of the former Barnes and Nobles space in Coolidge Corner, and turned it into the latest state of the art 18,000 SF women’s only fitness facility.  On this project we worked closely with the designers and owners to achieve their innovative design specifications, and to find use for every available inch.  This included a structural single-story addition in the rear of the building to accommodate the new locker room facilities.  From the custom lighting package, to the installation and reworking of the mechanical systems to accommodate the demands of this popular healthclub, ZVI was able to complete the project within the confines of a tight budget and even tighter schedule

 

 

multi-phase renovation

 

ZVI recently renovated this 50,000 square foot space for the Harvard Clinical Research Institute. The design-and-build project included permitting and installing new finishes. ZVI completed this multi-phased renovation on a rigid schedule without interrupting HCRI's daily operations.

 

 

student union renovations

 

ZVI is proud to have completed this gorgeous renovation to Boston University’s main dining facility, the largest and busiest Aramark managed facility with over 7,000 customers a day.   This year round facility is home to tenants that include Starbucks, Aesop’s Bagels, Jamba Juice, and Burger King.  Under challenging circumstances, and a difficult off-hours schedule, ZVI successfully installed this intricate project design.   This project required custom finishes be built on site and new custom Italian flooring be installed, all while maintaining daily summer dining hall operations and seating for over 400.  ZVI was responsible for all aspects of this interior renovation project; from the new lighting and finishes, to custom millwork and furniture. 

 

 

budget savvy space for a nonprofit

 

This 24,000 SF fit-out was for Partner’s in Health, a well-known non-profit which helps provide access to healthcare and education for those in need around the globe.  Working under the tight budget constraints of a non-profit, ZVI was instrumental in obtaining the client’s specifications in a cost effective manner.  ZVI was responsible for all aspects of the construction project, from permitting to millwork install.  Since the tragic earthquake in Haiti, ZVI has worked closely with Partners in Health (the largest healthcare provider in Haiti) to help maximize their space, expand their operations, and cope with the high demand of PIH services.   

 

 

shaping a state-of-the-art dental center

 

Having previously completed a 22 workstation project for the Goldman School of Dentistry at Boston University, we were chosen to design and build this new state of art facility, a 40 chair expansion on the University’s main campus.  This 13,000 SF space is highlighted by a mosaic spiraled entrance, which allows patients to be efficiently escorted to and from the clinical area.  Each dental workstation chair is wired for electrical instruments, and plumbed in for gas, water, and vacuum capabilities.  With the latest in communication technologies, patients are able to immediately receive their x-rays, which are instantly projected onto the LCD screens attached to each workstation.  Equipped with State certified medical surgery rooms, the Boston University Dental Center has become a design model for the school, with two additional medical campus facilities recently completed by ZVI.

 

 

bringing wellness to the community

 

This 19,000 square foot interior renovation was for the nation’s first HIV community based research organization, and full service community health organization.  The most challenging aspect of this project was meeting Fenway’s expectations of design and function, within a unique historic space, while also fulfilling the stringent requirements of the State Department of Health.  From the installation of the pharmacy, to building mechanicals and project finishes, ZVI was responsible for all aspects of this design build construction project.

 

 

Geneva accomodations

 

ZVI transformed this former hotel into a 94-bed student housing facility located just one block from Lake Geneva in the beautiful Eaux Vive section of Geneva, Switzerland. With modernized kitchens and bathrooms, common meeting rooms, and state-of-the-art communications, this project has become one of the premier student housing facilities in Geneva.

 

 

giving the eye doctor retail and operational space

 

ZVI completed over 40 exam rooms and 27,000 SF of space for the New England Eye Institute.  Work included the construction of retail showrooms, offices, kitchens, and state of the art conference room facilities.  Our extensive renovations involved the installation intricate custom equipment, including the latest in eye scanning technology and lab equipment. From design and permitting to close-out, ZVI was responsible for all phases of the project.

 

 

transitioning from office to hospital

 

This 13,000 square foot building renovation has been converted into hospital and office space.  The project was completed in accordance with the complex requirements, and standards, of the dialysis centers parent company Fresenius Medical Care, and under the supervision of the Massachusetts Department of Health.  While relocating within the same property, ZVI effectively facilitated their seamless transition into this new state of the art medical facility.   From permitting to the installations of intricate mechanical, medical, and electrical systems, ZVI was responsible for all aspects of The Kidney Center’s construction process.