framing functionality with comfort & care

 

With high volume and high functionality requirements, healthcare facilities require unique considerations and solutions. ZVI has extensive experience with Health Department and HIPAA regulations. Together with healthcare providers, we are able to build spaces that improves productivity and overall satisfaction of staff and patients alike.

 

 

shaping a state-of-the-art dental center

 

Having previously completed a 22 workstation project for the Goldman School of Dentistry at Boston University, we were chosen to design and build this new state of art facility, a 40 chair expansion on the University’s main campus.  This 13,000 SF space is highlighted by a mosaic spiraled entrance, which allows patients to be efficiently escorted to and from the clinical area.  Each dental workstation chair is wired for electrical instruments, and plumbed in for gas, water, and vacuum capabilities.  With the latest in communication technologies, patients are able to immediately receive their x-rays, which are instantly projected onto the LCD screens attached to each workstation.  Equipped with State certified medical surgery rooms, the Boston University Dental Center has become a design model for the school, with two additional medical campus facilities recently completed by ZVI.

 

 

bringing wellness to the community

 

This 19,000 square foot interior renovation was for the nation’s first HIV community based research organization, and full service community health organization.  The most challenging aspect of this project was meeting Fenway’s expectations of design and function, within a unique historic space, while also fulfilling the stringent requirements of the State Department of Health.  From the installation of the pharmacy, to building mechanicals and project finishes, ZVI was responsible for all aspects of this design build construction project.

 

 

transitioning from office to hospital

 

This 13,000 square foot building renovation has been converted into hospital and office space.  The project was completed in accordance with the complex requirements, and standards, of the dialysis centers parent company Fresenius Medical Care, and under the supervision of the Massachusetts Department of Health.  While relocating within the same property, ZVI effectively facilitated their seamless transition into this new state of the art medical facility.   From permitting to the installations of intricate mechanical, medical, and electrical systems, ZVI was responsible for all aspects of The Kidney Center’s construction process.

 

 

refurbishing an 18th century brownstone

 

ZVI performed a historical refurbishment of an eighteenth century brownstone for the esteemed New England College of Optometry. We transformed the space into classrooms, labs, and offices.  The project culminated with a dramatic architectural bay-lite, set atop of the property’s beautifully restored historic stairwell.  This 14,000 square foot gut renovation included the shoring of the property’s historic façade and interior walls, the enactment of a modern design and building system, and the implementation of ornate architectural details including the ceiling, flooring, and custom woodwork.